Pred VN Španije


Karavana MotoGP-ja končno prihaja na Staro celino, natančneje v Jerez. Preden se povsem osredotočimo na dogajanje po VN Amerik, bomo naredili kratek povzetek prvih treh dirk. Letošnja sezona je nora. Ima 3 različne zmagovalce: Doviziosa, Crutchlowa in Marqueza. Vsi trije vozijo za tri različne moštva in sicer Ducati in Honda, vendar Carl Crutchlow vozi na poltovarniški Hondi. Videli smo marsikaj, zaplete, padce, zlome, videli smo boje do zadnjih metrov dirke, videli smo čuden start in popolnoma zgubljeno Dorno. Ampak to je sedaj za nami.

Seveda, kot vselej, so bili v ospredju prestopi in dogajanja v paddocku, kjer nikoli ni dolgčas. Veliko vprašanj je pri Hondi, še več pri Ducatiju. Na enem od Hondinih motociklov, bo naslednji 2 sezoni sedel Marc Marquez, kdo pa bo njegov moštveni kolega, pa še ni dorečeno. Dejstvo je, da Honda išče nekoga, ki bi lahko bil podobno dober kot Marquez. Govori se o več imenih in sicer: Dovizioso, Lorenzo, Zarco in Crutchlow, tudi Pedrosa še ni povsem odpisan. Marquez, kateri bo nedvomno imel besedo pri izbiri svojega novega partnerja, če Pedrosa ne podaljša, si želi, da bi Hondo vozila ali Dovizioso ali Lorenco. Od malo prej omenjene peterice je v vmesnem času odpadel Johan Zarco, ki bo naslednji dve sezoni vozil za moštvo KTM! Priznal je, da ima z moštvom KTM slične ambicije – zmagovanje!

Andrea Dovizioso priznava, da ni najbolj zadovoljen s svojim Ducatijem, čeprav so za njim odlične zimske priprave, saj meni, da njegov Ducati ni konkurenčen v sredini ovinkov. Vendar kljub temu je zadovoljen z dosedanjim potekom sezone, saj ima točko prednosti pred Marquezom, 5 pred Viñalesom in 8 pred Crutchlowom in Zarcojem. Njegov moštveni kolega Jorge Lorenzo ima za sabo katastrofalne 3 dirke, vendar upa, da bo v Jerezu ponovil lanski uspeh, kjer je bil 3., in s tem dokazal, da morda lahko izboljša svoje rezultate. To bi njemu in nasploh svetovnemu prvenstvu dobro delo. Drugi v skupnem seštevku Marquez meni, da ga do novega naslova lahko popelje le konstanta.
Zemlja. Planet Zemlja. Obseg Zemlje znaša 40.075 km. Valentino Rossi bo v nedeljo, 6. maja 2018 ob koncu petnajstega kroga prevozil ravno toliko kilometrov z dirkaškimi motorji. Valentino, poklon! Glede letošnje sezone pa Rossi meni, da bo dirka v Jerezu pokazala, če ima Yamaha motor, s katerim lahko zmaguje in osvaja točke. Zaveda pa se, da je Yamaha v krizi in da mora hitro pokazati boljšo formo, če se želi vključiti v boj za naslov svetovnega prvaka.

Posebno pozornost novinarji namenjajo tudi Daniju Pedrosi. Razlog je seveda ta, ker je v Teksasu odpeljal odlično dirko in osvojil 7. mesto, četudi si je v Argentini zlomil zapestje, se vrnil v Evropo, kjer je bil operiran in se vrnil na Zahod. Pred dirko v Jerezu je povedal, da je zelo zadovoljen z napredkom po operaciji. Povedal je še, da upa in verjame, da bo prvi dirkaški konec tedna v Evropi, kjer mu steza še posebej ustreza, preživel brez bolečin.

Španija. Andaluzija. Jerez. Dirkališče tukaj je bilo zgrajeno leta 1986, leto kasneje pa je bila na njemu prva dirka. V Jerezu je za čas dirke navadno lepo vreme. Okrog dirkališča je ogromno tribun, ki so vsako leto polne, na njem se navadno gnete 250.000 gledalcev. Dirkališče je dolgo 4.428 metrov, ima 5 levih in 8 desnih ovinkov, široko je 11 metrov, najdaljša dolžina pa je dolga 607 metrov. Med vmesnim časom od lanske do letošnje dirke so dirkališče prevlekli z novim asfaltom, kateri nudi veliko oprijema, je pa steza, brez večjih grbin, v primerjavi s tisto v Teksasu, počasnejša, bolj zaprta in težja. Dirkači bodo za VN Španije prevozili 25 krog, kar na koncu znese 110.700 metrov. Rekord steza je leta 2015 z Yamaho postavil Jorge Lorenzo, kateri je postavil čas 1'38.735, največja hitrost v tem krogu je bila 295,9 km/h, povprečna pa 157,6 km/h.

Nekateri pravijo, da se sezona šele v Jerezu začenja. Dirke v Jerezu vedno spremlja veliko število navijačev, ki pričarajo fantastično vzdušje. Zanimivo bo videti, kakšno bo razmerje moči med dirkači in tudi med moštvi. Yamaha je v letošnji sezoni vseskozi zraven, vendar zaenkrat enemu od njenih dirkačev še ni uspelo stopiti na najvišjo stopničko. Yamahin motor ima letos kar nekaj težav, a vsi pri njej in njeni navijači upajo, da so težave odpravljene in da se bodo lahko vključili v boj za zmago na nedeljski dirki, ki bi jih vključila v boj za naslov prvaka. Zelo dobro za prvenstvo bi tudi bilo, da bi se prebudil Jorge Lorenzo, kateri se, več kot očitno ne znajde na Ducatiju. Tudi Dani Pedrosa bi znal biti nevaren Marquezu, Doviziosu in Rossiju, med dirkači, ki bi se znali boriti za zmago, ne smemo odpisati niti Zarcoja in Crutchlowa. Mislim, da se nam obeta fantastičen konec tedna z izjemno dirko in morda 4. zmagovalcem v sezoni 2018!

Viri:


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

MotoGP 2018 – Pred začetkom sezone

Vikend v Beogradu - F4 Euroleague in tekma Crvene zvezde

Po VN Italije