Pred VN Amerik


Logično. Če pomislite na VN Argentine, potem veste, kaj je bilo in je še vedno na meniju novinarjev, ki pokrivajo MotoGP. Seveda trčenje Marca Marqueza z Valentinom Rossijem nekaj krogov pred koncem dirke, pa tudi precej »nevarna« vožnja Marca Marqueza. Besedo »nevarna« sem namenoma dal v narekovaje, saj se z njo ne morem strinjati v celoti. Mnenja na to temo so seveda deljena. Navijači Valentina Rossija in njegovo moštvo zahtevajo ukrepe proti Marcu Marquezu, medtem ko so Marquezovi navijači in tudi nekateri vplivni ljudje v svetu moto športa, kot je nekdanji svetovni prvak Giacom Agostino mnenja, da je to konec koncev dirkanje z motorji in da so takšne stvari del dirkanja. Nekateri so mnenja, da to ni dobro  za MotoGP, vendar sam se s tem ne strinjam. Zakaj dogajanje na VN Argentine ne bi bilo dobro za MotoGP? Zato, ker ni zmago favorit? Da ni zmagal Marquez? Da ni zmagal Rossi? Da ni zmagal Dovizioso? Zato, ker je pač nekdo nekoga zbil s ceste? Zakaj celi svet govori samo o dvoboju Marquez-Rossi, noben pa o dvoboju Pedrosa-Zarco, kaj šele o spektakularni zmagi Cala Crutclowa na poltovarniški Hondi? Res je, MotoGP je z njunimi dvoboji postal spektakularen. A tudi ostali dvoboji niso nič manj spektakularni. To je v tem blogu vse o dvoboju Marquez-Rossi.

Na VN Argentine je relativno hitro z dirko končal druga violina Honde, Dani Pedrosa. In tudi zaradi trčenja o katerem ni bilo nič govora. Po trčenju z Johanom Zarcojem si je ob padcu zlomil zapestje. Kot sem se že navadil v zadnjih letih, odkar spremljam dirke, dirkači zelo hitro okrevajo po spektakularnih poškodbah, zato sem skoraj prepričan, da Dani Pedrosa ne bo izpustil dirke v Austinu.

Tudi pred VN Amerik se je špekuliralo o prestopih dirkačev pred naslednjo sezono, kajti večini se z letošnjim letom iztečejo sedanje pogodbe. In moštvo, katero še nima zasedenega niti enega sedeža je Ducati. Ducati, kateri čaka na 2. naslov svetovnega prvaka čaka že dolgih 11 let. V ta namen je pred sezono 2017 k njim prišel Jorge Lorenzo, kateri letno zasluži kar 12.500.000 evrov. Vendar v sezoni 2017 in na prvih 2 dirkah ni pokazal nič spektakularnega, zato se lahko upravičeno vprašamo, ali mu bo Ducati sploh ponudil novo, 2-letno pogodbo. Ducati je priznal, da z njim še ni začel pogajanj o novi pogodbi, medtem ko so se pogajanja z Doviziosom že začela. Zanimivo bo videti, katero moštvo mu bo ponudilo pogodbo. Prepričan sem, da se bo to slej kot prej zgodilo, precej se govori, da bi lahko bil njegov naslednji delodajalec Suzuki, a dejstvo je, da bo njegova nova pogodba, z novim delodajalcem bistveno slabša od sedanje.

Dirkališče v Teksasu je dolgo 5.513 metrov in široko 15 metrov. Najdaljša ravnina na dirkališču, katero ima 11 levih in 9 desnih zavojev, je dolga 1200 metrov. Stadion ob njemu lahko sprejme do 120.000 navijačev. Dirkače letos čaka zelo zanimivih 20 krogov, kar pomeni, da bodo prevozili 120.260 metrov. Rekord steze pa ima, kot boste v naslednjem odstavku ugotovili, nesporni kralj Teksasa, Marc Marquez, kateri je leta 2014 krog odpeljal s časom 2'03.575.

VN Amerik. Teksas. Lahko jo poimenujemo Marquez Teksas. Od 2012 je to dirkališče njegovo. Sanjsko. Od 2012 ga ni premagal nihče. Pravzaprav je tukaj prvič stopil na stopničke v MotoGP-ju in to takoj na najvišjo. Ampak dejstvo je, da bodo vsi dirkači ta konec tedna ekstremno motivirani. Še posebej Valentino Rossi, kateri, milo rečeno, ni na enaki valovni dolžini z Marcom Marquezom. Vendar tudi vsi ostali imajo svoje cilje, katere lahko s svojimi odličnimi motocikli dosežejo. Tudi dirkači na poltovarniških motociklih imajo svojo računico. Več kot očitno je, da je veliko moštev precej napredovalo od lanske sezone, zato se lahko upravičeno nadejamo še ene spektakularne dirke. Upamo pa lahko, da bo kljub vsemu za odtenek bolj mirna, kot tista v Argentini pred skoraj 2 tednoma.

Naj se show v Teksasu začne!

VIRI:
Komentarji

  1. Zanimivo je tudi, da je Aleixs Espargaro po dirki sam izjavil, da ga je Petrucci zadel veliko močneje kot Marquez, vendar za to ni bil kaznovan, Marquez pa. Marquez ne uničuje tega športa, kot se mu je očitalo zadnje tedne, temveč ga uničujejo pravila ter slaba realizacija le-teh.
    Mislim, da v Teksasu vasko leto poteka dirka zgolj za drugo mesto, saj je prvo mesto že vnaprej oddano :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

MotoGP 2018 – Pred začetkom sezone

Vikend v Beogradu - F4 Euroleague in tekma Crvene zvezde

Po VN Italije