Po VN Amerik

Po dveh norih dirkah, je bila ta v Austinu bolj umirjena. Pričakovano, bi lahko rekli. Pričakovano za nas, kateri spremljamo dirke MotoGP-ja dalj časa, saj vemo, kdo je nesporni kralj Teksasa. To je Marc Marquez, kateri je v Ameriki tako rekoč nepremagan. To je bila njegova 6. zaporedna zmaga v Ameriki. In če k temu prištejemo še 6. zaporedni najboljši štartni položaj, potem vemo, da je temu res tako.

Ampak pojdimo lepo po vrsti. Dirkaški konec tedna je bil vse prej kot miren. Strasti med Valentinom Rossijem in Marcom Marquezom se še niso pomirile, zato so bili vsi dirkači pozvani pred komisijo, katera je pred začetkom vikenda sprejela še eno novost in sicer, da naj bi bili dirkači, ki bodo nevarno prehitevali in ogroža druge, ter če je posledica padec, naj bi bili kaznovani s črno zastavo. Ta novost je milo rečeno smešna, saj menim, da bodo pri varnostni komisiji izredno težko to ocenjevali, kajti vseskozi gledamo ekstremne boje za boljša mesta.

Prosti treningi, z izjemo 2., kvalifikacije in tudi dirka so bili v znamenju kralja Teksasa, Marca Marqueza, kateri je kraljeval celoten dirkaški konec tedna. Zato boja za prva mesta sploh ni bilo, čeravno je bil Marquez v 2. delu MotoGP kvalifikacij kaznovan zaradi prepočasne vožnje v prvem krogu svojega zadnjega odhoda na stezo, s katero naj bi oviral Mavericka Viñalesa v njegovem hitrem krogu. Kazen, ki jo je prejel, je velevala, da se bo na štartu pomaknil 3 mesta nazaj in zato je nedeljsko dirko začel s 4. štartnega mesta. Vendar kljub pomiku nazaj, se mu dosežek kvalifikacij, ko je osvojil 1. mesto ni izbrisal, zato ostaja nesporni vladar Teksasa.

Kljub temu, da je bila dirka zelo hitro odločena, ne moremo reči, da je bila nezanimiva. Če pogledamo končni vrstni red vidimo, da se je dirkač Suzukija Andrea Ianone, kateri je bil že tretji v sobotnih kvalifikacijah, prebil na zmagovalni oder, ostal je tretji, s čimer je potrdil odlično formo skozi celoten dirkaški vikend. Na tretje mesto si je pomagal priti z motociklom, kateri je imel nameščeno spredaj gumo srednje trdote, zadaj pa trdo gumo. Odličen konec tedna je imel tudi Maverick Viñales, kateri je dirko, po kazni Marqueza, začel s prvega štartnega mesta, dirko pa končal na 2. mesto z motociklom, kateri je bil opremljen z gumo srednje trdote tako spredaj, kot tudi zadaj. Marc Marquez je kljub temu, da je štartal na 4. mestu, že v prvem krogu, natančneje v 12. ovinku prišel do prvega mesta, katerega je s svojo Hondo, opremljeno z gumo srednjo trdoto spredaj in z trdo gumo zadaj, držal do samega konca in tako je dosegel svojo prvo letošnjo zmago.

Odlično dirko je odpeljal tudi drugi Hondin dirkač, Dani Pedrosa, kateri si je v Argentini zlomil zapestje, vendar to ga ni oddaljilo od Teksasa in kjer je osvojil solidno 7. mesto in je eden od junakov dirke. Dani Pedrosa je po Argentini odletel v Španijo, kjer je bil operiran, nato pa nazaj v Ameriko, kjer je skozi celoten dirkaški konec tedna vozil več kot solidno. Drugi junak pa je nedvomno Tito Rabat, dirkač satelitskega moštva Ducati - Reale Avintia Racing, kateri je bil po kvalifikacijah šele 16., vendar je odpeljal odlično dirko in na njej osvojil solidno 8. mesto. Nikakor, nikakor pa ne moremo spregledati Suzukija in njena dva dirkača, Andreo Iannoneja in Alexa Rinsa, katera sta bila skozi celoten dirkaški konec tedna v ospredju. Ampak to definitivno ni presenečenje, sploh če vemo, da sta bila tudi v Katarju in v Argentini v bližini najboljših. To daje posebno draž svetovnemu prvenstvo, saj bi lahko bil Suzuki igralec, kateri bi lahko bil pozitivno presenečenje letošnje sezone. Na dirki v Ameriki sta bila pri vrhu oba dirkača Yamahe, zgoraj omenjeni Viñales je bil 2., njegov moštveni kolega Valentino Rossi pa 4. Največje razočaranje v Ameriki pa sta definitivno oba dirkača Ducatija, čeprav je Dovizioso bil 5., medtem ko se za Jorge Lorenza zdi, da je popolnoma zgubljen v vesolju in le še vprašanje časa je, kdaj bo Ducati uradno naznanil, da z njim ne bo podaljšal pogodbe.

Glede na zelo raznolik vrstni red vseh treh dirk, lahko ugotovimo, da bo letošnja sezona zelo zanimiva. Še več, večino dirkačev meni, da se sezona zares začenja šele na naslednji dirki, v Jerezu.

Viri:https://www.24ur.com/sport/motogp/video-za-ciljno-crto-vn-amerik.html

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

MotoGP 2018 – Pred začetkom sezone

Vikend v Beogradu - F4 Euroleague in tekma Crvene zvezde

Po VN Italije