Po VN Argentine


Kakšen vikend! Kakšne kvalifikacije! Kakšna dirka! Pa to je noro! Resnično noro!

Če je kdo po 4 prostih treningih mislil, da je zmagovalec, vsaj med proizvajalci znan, se je pošteno zmotil. No, ne tako zelo, saj je zmagovalec VN Argrentine postal dirkač na poltovarniški Hondi, Cal Crutchlow, ki je v kvalifikacijah osvojil šele 10. mesto.

Nedeljska dirka pa je bila, milo rečeno, čudna. Začela se je s 15-minutno zamudo. Zakaj? To je že drugo vprašanje. Nad dirkališču je deževalo, zato so dirko razglasili za mokro. Vendar Dorna Sports, imetnica komercialnih pravic za MotoGP in organizatorka dirk za svetovno prvenstvo, je dirko zaradi varnosti, prestavila za 15 minut! Na tem mestu se lahko upravičeno vprašamo, zakaj? Saj ni lilo! Steza je bila enakomerno mokra tako, da s tem ne bi bilo nič narobe. Pa še zanimivejša dirka bi bila, saj bi dirkači morali med dirko menjati motocikle. Po tem, ko so se dirkači vrnili na stezo za ponoven štart, Jack Miller na poltovarniškem Ducatiju (Alma Pramac Racing) je bil tam vseskozi na prvi štartni poziciji, so se zelo čudno postavili. Jack Miller, je ostal na prvem mestu, medtem ko so ostali štartali par metrov za njim. S predstavljenim štartom so Jacka Millerja po mojem mnenju grdo oškodovali za zmago za VN Argentine, saj bi vsi ostali, najverjetneje morali iti zamenjati motocikle, na katerih bi imeli gume za suho stezo. In tudi s par metri prednosti Millerju je Dorna »priznala« svojo napako. Prva napaka Dorne! Nato pa se je zgodilo nekaj, kar je v MotoGP-ju prepovedano. Drama že takoj na začetku! Marcu Marquezu je na štartu ugasnil motor! In tukaj so pravila kristalno jasna. Če komu ugasne motor, se ga odstrani iz štartne vrste in le-ta štarte iz boksov in na stezo zapelje kot zadnji! Vendar Dorna je očitno Marcu Marquezu spregledala skozi prste in lahko je štartal iz svojega štartnega mesta. Druga napaka Dorne!

Fantastičen začetek dirke na mokro-suhem asfaltu je terjal Dani Pedroso, potem ko je zadel z Zarcojem, odpeljal na moker del steze in padel. Štart oz. dogajanje pred štartom je vzbudilo pomisleke tudi pri Dorni in v 5. od 24. krogov je bil Marquez vpoklican v vožnjo skozi bokse zaradi vožnje v nasprotni smeri pred samim štartom! Prva kazen za Marqueza na dirki! Kakšna drama že na začetku! Vendar poglejte, v tem trenutku je bil vrstni red takšen: Miller, Rins, Zarco in Crutchlow! Pramac Ducati, Suzuki in poltovarniška Yamaha. Kako noro, kako presenetljivo!

V trenutku, ko je bil Marquez vpoklican v vožnjo skozi bokse, si noben ni mislil, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju. Nekaj pa je bilo jasno. Marc Marquez se ni predajal, prehiteval na vse možne načine, tudi na »nešportni način«, zato je moral Morbidellija potem, ko ga je že prehitel, spustiti predse. Ta kazen je bila še vezana na štart. Marc si je verjetno mislil, da nima kaj izgubiti, zato je vozil noro, agresivno, dokazoval je svoje mojstrstvo. Tudi v ospredju so dirkači bili neizprosen boj za prvo mesto, odlična dirka za Jacka Millerja, ki je na žalost 9 krogov pred koncem naredil napako in spustil Rinsa naprej. Krog za tem, pa je Rins naredil gromozansko napako in izgubil kar 3 mesta! Nato pa, 7 krogov pred koncem naredi Miller gromozansko napako in izgubi 3 mesta. 5 krogov pred koncem pride Marquez za Valentina Rossija. Ujame ga in po pričakovanjih pripravlja napad na Rossija. Napad na Rossija pa se mu ni izšel po načrtih, saj sta 5 krogov pred koncem v ovinku številka 13 zadela in Valentino Rossi je zapeljal na moker del steze in padel! Kakšna drama! Ampak, ste si vsi dobro ogledali posnetek? Rossi je v ovinku številka 13 dejansko naredil napako, pustil nekaj prostora in Marquez ga je šel prehitevati. Vendar na žalost vseh, mu je sprednjo gumo spodneslo in zadel Rossija, ki je nato padel. Marc Marquez je bil po dirki kaznovan s 30 sekundami pribitka in je končal na 18. mestu.

Končni vrstni red je bil takšen: Cal Crutchlow, Johan Zarco, Alex Rins in Jack Miller… Vendar na veliko žalost prvih treh to ni bila prva tema takoj po dirki in celotni naslednji dan. To je izpostavil tudi Cal Cruthlow. Seveda sta po dirki v ospredju Marc Marquez in Valentino Rossi. To je sicer logično, ampak je tudi tako prav? Vsi prvi trije so odpeljali fantastično dirko, cel svet pa govori o MM93 in VR46! Res je, sta atrakciji, glavni ikoni MotoGP-ja. Vendar samo z njima, kaj bi bilo? Enostavno morajo biti tudi drugi dovolj kakovostni, da lahko govorimo o spektakularnem MotoGP-ju.

Vsak ima svoje mnenje o dirki. Nekateri objokujejo hiter konec dirke za Pedroso, nekateri norijo za Marquezom, ker je preveč agresivno vozil iz se med prehitevanji dotikal ostalih dirkačev in ker je pripomogel k temu, da je Rossi padel, nekateri se pogovarjajo, kako fantastična dirka je bila in kako je za MotoGP dobro, da imamo toliko različnih dirkačev, ki lahko zmagajo dirke! Dejstvo pa je, da je veliko pripomogla tudi Dorna, ki je delala kapitalne napake in da očitno za vse ne veljajo enaka pravila. Kot prvič, Marquez bi moral štartati iz boksa in tako bi ta imel, po mojem mnenju, še boljše izhodišče, kot ga je imel. Kot drugič, dirka bi se preprosto morala začeti ob 15.00 po lokalnem času. Kot tretjič, Dorna vseh dotikov in nesreč, ni obravnavala enako! Pri Dorni so spregledali dvoboje Pedrosa-Zarco in Petrucci-Espargaro! Po mojem mnenju sta Marquez-Rossi trčila identično kot Pedrosa-Zarco! Dorna je na VN Argentine kapitulirala. Naredila je nedopustne, nelogične napake, ki so bile povod za, za nas navijače spektakularno dirko, vendar po drugi strani, pa lahko takšne napake, sploh če se bodo ponavljale, privede do upada gledanosti MotoGP-ja. Ampak še eno dejstvo je. Kljub ničli Marqueza, je ta dokazal, da kar se tiče vožnje, je daleč najboljši. In če bo v naslednjih dirkah tako vozil, potem bo izjemno blizu ubranitvi naslova svetovnega prvaka. Priznati pa moram, da me je Valentino Rossi, čeprav ga razumem, močno razočaral. Vem, da sta imela že kar nekaj bližnjih srečanj, ampak to je dirkanje. Tokrat se je zgodilo Marquezu, v prihodnosti se lahko njemu. In gesta Rossija napoveduje boj za vsak meter asfalta na vsaki dirki!

Kar pa nas lahko še posebej veseli, pa je to, da je kandidatov za posamične zmage ogromno in da bo boj za naslov svetovnega prvaka bo odprt do samega konca!

Komentarji

  1. Odlicen blog. Menim, da ce ce bi padel ravno Rossi, ampak kdo od ostalih dirkacev, MM ne bi dobil 30 sekundne kazni...dvojna merila.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

MotoGP 2018 – Pred začetkom sezone

Vikend v Beogradu - F4 Euroleague in tekma Crvene zvezde

Po VN Italije