Pred prvima tekmama slovenske nogometne reprezentance v novem obdobju

Od zadnje tekme slovenske nogometne reprezentance je minilo več kot 5 mesecev. V tem času se je v slovenski reprezentanci zgodilo marsikaj tako, da lahko mirne vesti napišem, da se s tekmama proti Avstriji (23. 3. 2018) in Belorusiji (27. 3. 2018) začenja novo obdobje v slovenski reprezentanci.

4. decembra 2017 je novi selektor Slovenije postal Tomaž Kavčič. Tomaž Kavčič je bil, po mojem mnenju, edini izbor predsednika NZS-ja Radenka Mijatovića, čeprav naj bi se pogovarjal tudi z drugimi. Tomaž Kavčič je zadnjih nekaj mesecev pomagal svojemu predhodniku. Slovenskemu selektorju bodo pomagali še Robert Englaro, Igor Benedejčič in Borut Mavrič.

Imenovanje Tomaža Kavčiča na selektorsko mesto smatram kot zelo dobro potezo NZS-ja, saj je pred časom vodil slovensko reprezentanco do 21 let, kateri so ravno sedaj v najboljšem nogometnem obdobju. Že uvodnih nekaj intervjujev je bilo zelo dobrih, saj je realno ocenil stanje v slovenskem nogometu. Zaveda se, da Slovenija ne proizvede veliko igralcev in da je bazen veliko manjši, kot kje drugje, zato Slovenija mora izkoristiti vsakega igralca, ki lahko naredi razliko. V svojih raznoraznih intervjujih je izpostavljal problem mladih igralcev, ki prehitro odhajajo iz Slovenije, tudi mladi, ki ostanejo, pa v PLTS ne dobijo prave priložnosti. Kot nekdanji selektor selekcije do 21 let, se zelo dobro zaveda, da morajo mladi igralci igrati čim več, saj le tako lahko napredujejo in se razvijajo. Kljub temu ocenjuje, da je naš nogomet in posledično PLTS na pravi poti.

Slovenska reprezentanca je tako pred novim začetkom. Cilj NZS-ja, je jasen. Uvrstitev na EURO 2020. Vendar pojdimo lepo po vrsti. Za začetek novega selektorja in njegovo selekcijo čakata 2 prijateljski tekmi, proti Avstriji in Belorusiji. Izbor igralcev je znan, pričakovan, jedro ekipe je ostalo skupaj, z nekaterimi spremembami. Pričakovan zato, ker nabor igralcev v Sloveniji ni velik. Tudi selekcija igralcev je bila opravljena v prejšnjem ciklusu. Verjamem, da je Kavčič v glavi že kaj hitro imel narejen spisek igralcev, katere bi rad videl v svoji reprezentanci, zato se je zadnje 3 mesece osredotočal na njih in predvsem na tiste igralce, ki v svojih klubih ne igrajo in poizkušal je ugotoviti, zakaj je temu tako. Cilj Kavčiča je, da se okrog reprezentance ustvari pozitivna klima, katero bodo spoštovali tudi novinarji. Cilj prijateljskih tekem pred septembrom je tudi, ko se bo začela novoustanovljena Liga narodov je, da reprezentanca ustvari zmagovalni duh, prepoznavno igro in zdravo tekmovalnost. Rekel je, da bo poizkušal selekcijo pripraviti do tega, da bo poizkušala igrati igro posesti, v kateri bo pomembno tako branjenje, kot napadanje. Za vse tekme si želi, da bi njegova reprezentanca nastopila kot ekipa.

Slovenska reprezentanca je na pragu novega poglavja v svoji zgodovini. Slovenski nogomet se dviguje, kar je pozitivno za vse, ki delajo v njem. V novo obdobje slovenska reprezentanca vstopa z jasno vizijo, z jasnim ciljem. Končno. V prejšnjem obdobju, če se spomnite, tega ni bilo. Sedaj je. In prav je tako. Zavedam se, da smo mala država, v kateri je iluzorno pričakovati, da bo v vsaki generaciji veliko kakovostnih igralcev, s katerimi se bomo redno uvrščali na velika tekmovanja. In če sem pošten, tega niti ne pričakujem. Pričakujem pa, da se bodo naši igralci srčno borili in dajali na vsaki tekmi vse od sebe. Samo to. Nič več. In če bodo to delali in ponavljali, verjamem, da bo stadion na domačih tekmah poln. V to sem prepričan. Od teh dveh prijateljskih tekem pričakujem, da bo slovenska reprezentanca odigrala po svojih najboljših močeh in prikazala igro, kakršno si je novi selektor Tomaž Kavčič zamislil.

Upam in verjamem, da se tudi novinarji zavedajo, da morajo slovenski reprezentanci pomagati. Pomagati na način, da o njej poročajo pozitivne stvari, da začnejo verjeti vanjo in s svojim pisanjem, komentiranjem usmerjati reprezentanco na EURO 2020.

Vsi skupaj moramo verjeti, da Sloveniji lahko uspe priti na EURO 2020. Povedano drugače, ključno je, da vsi verjamemo! NZS, selektor, igralci, novinarji in mi, navijači!

Viri: 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

MotoGP 2018 – Pred začetkom sezone

Vikend v Beogradu - F4 Euroleague in tekma Crvene zvezde

Po VN Italije