Evropsko prvenstvo v futsalu za Slovence

V preteklih dneh, je v glavnem mestu prečudovite Slovenije, Ljubljani, potekalo evropsko prvenstvo v futsalu. Futsal je dvoranski nogomet, kateri se igra 4+1. Polčas traja 20 minut, če pride do podaljškov ti trajajo 2 krat 5 minut, če še vedno ni zmagovalca, o njih odločajo 6-metrovke. Dovoljenih je 5 akumuliranih prekrškov, vsak naslednji pomeni kazenski strel iz 10-metrov. To je bilo zadnje evropsko prvenstvo s 12 ekipami, ekipe so bile razporejene v 4 skupine s po 3 reprezentancami in zadnje na vsaki 2 leti. Naslednje prvenstvo stare celine bo leta 2022 s 16 ekipami.

Moram priznati, da sem si na tem prvenstvu večinoma ogledal samo tekme naše reprezentance in finalni dan. 2 od 3 tekem Slovenije sem si ogledal v živo v dvorani. Priznam, futsal me je presenetil. Ne morem reči, da me je navdušil. Navdušil me ni zato, ker je igra preveč predvidljiva. Lahko bi rekli celo šablonska. Vendar, če se začnemo pogovarjati o igri naše reprezentance na tem evropskem prvenstvu, potem lahko samo vstanemo in zaploskamo, četudi žreb našim ni bil naklonjen. Slovenija je padla v izjemno težko skupino, v kateri sta bili še Srbija in velesila Italija, zato lahko rečemo, da so Slovenci imeli zelo nesrečno roko pri žrebu. Vendar to naših ni odvrnilo od jasno povedanih ciljev. Cilj Slovenije je bil četrtfinale, potihoma so si želeli več. In prav je tako. Športnik mora imeti realne cilje, vendar mora hkrati upati na čim boljši rezultat.

Slovenska reprezentanca je vse tri tekme igrala pogumno, odločno in se ni ustrašila močnejših reprezentanc, kar Srbi, Italijani in Rusi nedvomno imajo. Videlo se je, da si želijo uspeha na tem prvenstvu. Logično, saj so igrali na domačih tleh. Na vseh treh tekmah je Slovenija pokazala karakter, borbenost, s katero je pridobila navijače na svojo stran. Na tekmi s Srbijo je dolgo časa kazalo na zmago, saj je prvi gol za Slovenijo in posledično tudi na tem evropskem prvenstvu dosegel Fetić. Nato je za lepo prednost poskrbel Vrhovec, vendar Srbi so se vrnili in le 28,8 sekund pred koncem izenačili na 2:2. Slovenija je predvsem prvi polčas odigrala odlično, v drugem pa so se žal varovanci Dobovičnika preveč pomaknili nazaj in Srbom je uspelo izenačiti. Ta tekma je dala našim nogometašem vedeti, da lahko, da zmorejo, da so lahko konkurenčni. In to kako konkurenčni! V zadnji tekmi skupine za biti ali ne biti proti Italiji so morali naši vsaj remizirati, da bi se uvrstili v četrtfinale domačega evropskega prvenstva. Tekma proti našim zahodnim sosedom se ni začela najboljše, saj so Italijani v prvih minutah zagospodarili na igrišču in že v 4. minuti povedli. Tudi v nadaljevanju polčasa našim nikakor ni steklo, čeprav so si tu in tam priigrali kakšno priložnost. Zadnjih nekaj minut so naši igrali celo brez vratarja, saj niso želeli tvegati 6. prekrška, ki bi pomenil kazenski strel v korist Italije. Tako so naši odšli na odmor z rezultatskim deficitom. Nato pa… Nato pa so se naši iz slačilnice vrnili zelo motivirani in so odigrali vrhunski polčas, v katerem ni manjkalo bojevitosti in motiviranosti. To se je našim obrestovalo, celo tako zelo, da so velemojstre nogometa, taktike in simuliranja poslali nazaj domov! Kakšen polčas slovenske reprezentance! Slovenska futsal reprezentanca je tako dosegla svoj cilj in se uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva, v katerem jih je čakala velika Rusija! In tudi pred Rusi, se naši niso ustrašili in odigrali odlično tekmo. Igrala je potrpežljivo in previdno, saj se je selektor Dobovičnik tako odločil in moram priznati, da se je pravilno, saj se jim je Slovenija dostojno upirala in prvič klonila šele v drugem polčasu. Bolj se je tekma bližala h koncu, manj možnosti je bilo za naše in nato je selektor iz igre povlekel vratarja in vanj dal dodatnega igralca, s čimer je hotel, da bi našim uspelo izenačiti. To se žal ni zgodilo, Rusi so eno našo podajo prestregli in zabili v prazen gol in se uvrstili v polfinale, naše pa izločili.

Evropsko prvenstvo v futsalu v Sloveniji je poskrbelo, da je ta šport močno pridobil na veljavi v naši državi, saj to do sedaj ni bilo tako. Ob spremljanju vseh medijev in družbenih omrežji, lahko rečem, da je Slovence prevzela pravcata futsalmania. Pa ne samo to. Če ste kaj gledali EP na televiziji ali celo v dvorani Stožice, ste ugotovili, da je bila dvorana tudi ob ostalih tekmah, tudi ko ni igrala Slovenija, dobro popolnjena. Prav tako je bila gledanost evropskega prvenstva na televiziji Sportklub na zelo visoki ravni, še posebej ob tekmah naše reprezentance. In to je za razvoj tega zanimivega športa pri nas zelo pomembno, čeprav se le peščica igralcev Slovenije z njim ukvarja profesionalno, kar pomeni, da zraven treniranja in igranja tekem hodijo v službo. Razvoj futsala v Sloveniji mora biti eden glavnih ciljev Nogometne zveze Slovenije, saj so sedaj dobili potrditev, da je to šport, ki lahko privabi veliko ljudi. Seveda mora NZS poskrbeti, da se bo vzpostavila liga, katera bo medijsko bolj izpostavljena. Poskrbeti morajo tudi, da se bo o slovenskem futsalu v medijih več govorilo, saj le tako bomo lahko navijači izvedeli, kdaj in kje so tekme. Mislim, da je 1. slovenska futsal liga že na programih enega izmed športnih kanalov v Sloveniji, vendar to mora NZS nadgraditi in narediti strategijo, enako kot pri PLTS, po kateri bo futsal dobil svoje mesto v slovenskih medijih. Mislim, da je čas po evropskem prvenstvu lahko edinstvena priložnost, da se stvari v slovenskem futsalu obrnejo na bolje! Bomo znali ta čas izkoristiti? Ga bo znala izkoristiti NZS?


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

MotoGP 2018 – Pred začetkom sezone

Vikend v Beogradu - F4 Euroleague in tekma Crvene zvezde

Po VN Italije